Kennelhoste og nysen

Hvert år i sensommeren og tidligt på efteråret er der mange hunde, som bliver smittet med det, der kaldes kennelhoste. Kennelhoste er en generel betegnelse for en betændelse i de øvre dele af luftvejene – i svælg, luftrør og næse.

Årsag og symptomer

Der findes mange forskellige bakterie- og virusarter, som alene eller sammen kan forårsage den meget smitsomme hostesygdom. Der kan som regel skelnes mellem to typiske symptombilleder.

Ved det første har hunden en tør hoste, som kan give den kvælningsfornemmelser og nogle gange opkast. Motion, ophidselse eller træk på hundens halsbånd kan sætte hosten i gang. Den smittede hund har ofte været sammen med en større gruppe hunde (på udstilling eller i hundepension) 4 – 10 dage, inden hosten begynder. Symptomerne plejer at vare fra 1 – 3 uger, med mindre andre, sekundære betændelser udnytter kroppens svækkede immunitet. I de tilfælde kan den irriterende, men i sig selv harmløse kennelhoste, føre til lungebetændelse.

Den anden form for hoste er en fugtig hoste. Hunden har feber, svingende appetit og udflåd fra øjne og næsebor. Når hunden hoster, kan man se på den, at det gør ondt. Dette er en mere alvorlig form for hoste hos hunde, som især hos hvalpe kan blive livstruende.

Nysen
I de senere år har hundene været plaget af en tredje form for infektion, hvor de får en kraftig nysen. Hundene nyser i 7 – 14 dage, hvorefter sygdommen begynder at aftage. Hunden kan være nedstemt med svingende appetit og udflåd fra næseborene.

Behandling

Inden behandling undersøger dyrlægen hunden for at udelukke, at der kan være andre årsager til hosten eller nysen f.eks. dårligt hjerte, et fremmedlegeme, kræft eller andet. Derefter plejer man at give hunden en antibiotikakur. Antibiotika dræber eventuelt indblandede bakterier og beskytter mod andre bakteriers indtrængen. De hjælper dog ikke mod den del af betændelsen, der skyldes et virus – det må hundens immunforsvar selv klare.

Man kan også give hunden hostestillende tabletter eller saft. Selv plejer jeg ikke i første omgang at behandle med disse medikamenter med den begrundelse, at hosten muligvis hjælper med til at udrydde bakterier og virus og til – især i sygdommens tidlige fase – at beskytte mod deres yderligere vandring ned gennem luftvejene. Hosten og nysen kan dog også virke irriterende på luftvejenes slimhinder og sætte sig til enten en kronisk hoste eller nysen. Så hvis hunden stadig hoster eller nyser efter 4 – 7 dages behandling, bør hosten og nysen dæmpes med hoste-/nysestillende midler.

Forebyggelse

Det har i mange år været svært at forebygge mod kennelhoste. Som en del af mange af de vacciner, som sprøjtes ind under huden, indgår der en vaccine mod parainfluenzavirus, et af de vira, som kan forårsage kennelhoste. Der er dog blandt eksperterne bred enighed om, at denne vaccine mod parainfluenzavirus ikke er særlig effektiv, i hvert fald ikke særlig langtidsbeskyttende.

Sygdomsforløbet ved kennelhoste er heldigvis som regel godartet, bare man sørger for at få hunden behandlet, før hosten sætter sig i luftvejene som kronisk bronkitis eller lungebetændelse.

Kilde:  Center dyreklinik

DcH Holstebro’s retningslinjer for træning: Hvis din hund har kennelhoste, må den ikke komme til træning i de følgende 3 uger  – se under fanen praktiske regler